Articole

Fructele oleaginoase si semintele in alimentatia pacientului cu diabet zaharat

Fructele oleaginoase reprezinta o categorie de grasimi sanatoase, bogate in acizi grasi esentiali, au indice glicemic scazut, sunt bogate in fibre, determina starea de satietate, sunt o sursa de fitosteroli (steroli din plante care se leaga de colesterolul din sange si ajuta la eliminarea lui din organism). Reprezinta, de asemenea, o sursa de polifenoli (antioxidanți din plante care protejeaza impotriva radicalilor liberi), o sursa de proteine, vitamine si minerale. Migdalele, fisticul, alunele de padure, arahidele, diferite tipuri de nuci (nuca romaneasca, nuca de caju, nucile pecan, nucile braziliene) sunt exemple de fructe oleaginoase sanatoase, care, daca sunt consumate in stare cruda (neprajite și nesarate), aduc beneficii sanatații.
Persoanele diagnosticate cu diabet zahat pot consuma fructe oleaginoase deoarece au efect redus asupra glucozei din sange. Continutul bogat in fibre intarzie absorbtia glucozei, reducand, astfel, nivelul glicemiei postprandiale. Studii care au investigat beneficiile suplimentarii alimentatiei cu fructe oleaginoase au evidentiat imbunatatirea rezistentei la insulina si reducerea cu aproximativ 20% a riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Spre exemplu, alunele in coaja au 11% glucide (sau carbohidrati), arahidele 15% glucide, migdalele 4% glucide, nuca 12% glucide, nuca de caju 15% glucide.
Datorita aportului caloric ridicat, fructele oleaginoase se consuma cu masura, 25-30g reprezentand o portie potrivita pentru gustare.
In ceea ce priveste consumul de seminte in alimentatia pacientilor cu diabet zaharat, acestea pot fi utilizate. Semintele de in, chia, dovleac, floarea-soarelui, susan sunt surse de proteine, vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si fibre alimentare, cu efect hipoglicemiant. Indicatia este sa fie consumate neprajite si nesarate pentru a ne bucura de proprietatilor lor. Spre exemplu, semintele de dovleac contin 18% glucide, cele de floarea-soarelui 14% glucide, toate avand o actiune antidiabetica, reducand absorbtia glucidelor la nivelul intestinului. Aceeasi precautie este necesara in ceea ce priveste cantitatea consumata, 20-25g, fiind bogate in calorii.

Adela Alexa
Nutriționist-Dietetician licențiat

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi la shop
    []